Chcesz być zdrowa/y, szczupła/y i szczęśliwa/y, trzymaj się diety, która odpowiada twojej grupie krwi.
Grupy krwi odkrył w roku 1901 austriacki lekarz Karl Landsteiner, a w 1921 otrzymał nagrodę Nobla. Kilka lat później grupy krwi zostały oznaczone jako A, B, AB, O przez Ludwika Hirszfelda i Emila von Dungerna.
W Chinach już kilka tysięcy lat temu uważano, że nie każda krew pasuje do innej i w związku z tym wśród cesarzy i wysokich dostojników robiono test małżeński. Brano próbkę krwi od obojga potencjalnych przyszłych małżonków, mieszano ją ze sobą i jeśli się zważyła to był to zły znak i do małżeństwa tych dwojga nie dochodziło.
Japończycy od dawna bardzo poważne podchodzą do tej kwestii i według grup krwi dobierają się w pary w związkach, a także w związkach biznesowych. Ludzie z tej samej grupy krwi posiadają podobną osobowość.
Ale w tym poście chciałabym podzielić się z Wami zaczęrpniętą wiedzą na temat odżywiania się zgodnie ze swoją grupą krwi.
W 1997 roku ukazała się książka Petera D'Adamo "Eat Right 4 Your Type", w której opracował diety żywieniowe dostosowane do poszczególnych grup krwi. Ponad sześć tysięcy sześćset osób zostało poddanym testom. Osoby te cierpiały na różne dolegliwości, a po przestawieniu się na odpowiednią dietę przypisaną grupie krwi, 71-78% z nich powróciło do zdrowia.
Naukowcy wytknęli autorowi wiele błędów i odcinają się od szerzonej przez niego wiedzy, co nie przeszkadza książce cieszyć się powodzeniem.
Książki nie czytałam, ale obszerne fragmenty znalazłam na blogu https://zenforest.wordpress.com/2008/10/04/dieta-dla-grup-krwi-a-b-ab-0/
Ja mam grupę krwi A czyli - ROLNIK-WEGETARIAN
Jest to najstarsza grupa, chociaż dość długo za najstarszą uważano grupę O i D'Adamo pisząc tą książkę też jeszcze tak uważał.
Grupa O - to ŁOWCA, grupa B-KOCZOWNIK, grupa AB - MIESZANIEC.
Po przeczytaniu swojej diety w większości zgadzam się z nią. Mój organizm faktycznie wybiera produkty przedstawione w diecie mojej grupy, oczywiście kiedy go słucham.
Tekst jest naprawdę długi i zastanawiałam się czy wstawiać go w całości, ale pokazanie tylko własnej grupy krwi byłoby egoistyczne z mojej strony;) Wklejam całość, a kto chce może przeczytać tylko o swojej grupie krwi, a inne pominąć, żeby się nie zanudzić. Ciekawa jestem na ile procent ta zalecana dieta zgadza się u Was.
Wybaczcie, że ostatnio zaniedbuję Wasze blogi, wszystkich odwiedzę jutro - mam wolne;)
Diety wg systemu Petera d’Adamo
Dieta dla grupy krwi 0 (łowca)
Czynniki, które sprzyjają
właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i
białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy
jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia
przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i
zbożowe.
Grupa krwi 0 – najstarsza i
najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym
i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego,
przyjaciela lub wroga.
Czynniki powodujące utratę wagi
Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz
stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny
strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi
0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i
rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają
lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej
alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi
u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do
niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy,
występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości
jodu – materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy.
Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w
organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.
Żywność, która
sprzyja wzrostowi wagi:
Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny,
zwalnia metabolizm;
Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.
Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która
sprzyja spadkowi wagi:
Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają
produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso
bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut,
jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba
miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy,
żółty okoń.
Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego,
ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.
Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć
spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser,
masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich
odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki,
wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha
brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne
rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch „czarne
oczko”.
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej,
tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie
wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki
zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych,
siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa,
chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek
kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej,
pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla,
wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i
makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby
być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego,
ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa,
pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski,
cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona
papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch
amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak,
pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej
kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty,
czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora,
lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.
Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne,
czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona
kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru,
truskawek.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z
suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i
soków pomarańczowych.
Przyprawy
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma,
morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów,
octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu
białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu
kukurydzianego, wanilii.
Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita,
kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka,
pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca,
echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny,
łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion
kukurydzy.
Używki
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej,
czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów
destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu
i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat
koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.
Dieta dla grupy krwi A (rolnik, wegetarnian)
Grupa A rozkwita na dietach
wegetariańskich – jest to spadek po przodkach rolnikach prowadzących spokojny,
osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z
wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A
jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej
naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę
dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec
rozwojowi zagrażających życiu chorobom.
Grupa krwi
A – pierwsi
imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu
odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w
dużych społecznościach.
Czynniki utraty
wagi
Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko
schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na
wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie
pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają
go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez
osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik
spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko
nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i
cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym
działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać
pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka
mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii
tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić
uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i
zbożami.
Żywność, która
sprzyja wzrostowi wagi:
Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w
postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
Fasolka nerkowata (kidney) – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
Fasolka nerkowata (kidney) – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Żywność, która
sprzyja spadkowi wagi:
Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia,
zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
Ananas – zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
Ananas – zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy
spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A
byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Niewskazane: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny,
dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki,
wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane:>dorsz, granik, karp, łosoś, makrela,
nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak,
srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
Niewskazane: alozy, barakudy, bieługi, flądry,
halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży,
morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka,
sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza,
żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Niewskazane: chudego lub 2% mleka, lodów, masła,
maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka
wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Niewskazane: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy,
oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki
dyni.
Niewskazane: orzecha brazylijskiego, orzechów
nerkowca, pistacjowych.
Fasole i inne
rośliny strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki,
czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
Niewskazane: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej,
tamaryndowej.
Zboża
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Niewskazane: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy,
płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z
kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Niewskazane: angielskich grzanek, bułek z otrębami
pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki
durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
Ziarna i
makarony
Wskazane: gryka, kasha, makaron z karczocha,
makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Niewskazane: makaronu grysikowego, makaronu ze
szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona,
cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek,
kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra,
kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa,
sałata rzymska, szpinak.
Niewskazane: bakłażana, białej kapusty, chińskiej
kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich,
oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno,
pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
Owoce
Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna,
figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki
ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Niewskazane: bananów, mandarynek, mango, melona,
orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok
grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki,
woda (z cytryną).
Niewskazane: soku z papai, soku pomarańczowego,
soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód
jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Niewskazane: kaparów, octu balsamowego, octu
białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego
mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec,
łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita,
lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Niewskazane: cayenne, czerwonej koniczyny,
kocimiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa
bezkofeinowa.
Niewskazane: coca-coli, czarnej herbaty
bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów
gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Niewskazane: ketchupu, majonezu, sosu
Worcestershire.
Dieta dla grupy krwi B (koczownik)
Grupa B stanowi wyrafinowany
wytwór w podróży ewolucyjnej, mający na celu połączenie rozbieżnych kultur i
ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią
stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia,
takim jak choroby serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje
większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są
nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu
odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego
zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety
często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla
grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz
żywności. Reprezentuje wszystko to, co najlepsze z królestwa zwierząt i roślin.
Grupa krwi B – asymilator, adaptujący
się do nowych warunków klimatycznych i mieszania się populacji; reprezentujący
naturalne dążenie do większej równowagi między napięciami mentalnymi a
żądaniami systemu odpornościowego.
Czynniki utraty
wagi
Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka,
soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności
posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu
metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię – groźny
spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z „pasieniem się” –
jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się
naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały
czas – a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze.
Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje
żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana
jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu.
Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B
tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenicę do mieszanki kukurydzy,
soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący.
Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny
definitywnie unikać pszenicy.
Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać
żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im
kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi,
takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą
krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego
potrzebujesz, aby stracić na wadze – to trzymanie się diety.
Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia
dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów
mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście,
jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz
przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w
rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi
metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które
powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w
postaci tłuszczu.
Żywność, która
sprzyja wzrostowi wagi:
Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną,
spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Żywność, która
sprzyja spadkowi wagi:
Zielone warzywa – pomagająca w efektywnym
metabolizmie;
Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.
*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.
Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.
*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy
spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy,
przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: >aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz,
łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk,
pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg,
ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego,
sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt
mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser
mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera
string.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy,
oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju
słonecznikowego, oleju canola.
Orzechy i pestki
Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest
wskazana dla grupy B.
Unikać: masła sezamowego (tahini), masła
słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion
pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia
sezamu.
Fasole i inne
rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska,
fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne
oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
Wskazane: >orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe,
owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha,
kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków
kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński,
chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów
pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki
durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.
Ziarna i
makarony
Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z
karczocha, makaronu soba, mąki cous-cous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej,
mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
Warzywa
Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki,
fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała,
kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka,
papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie
ziemniaki.
Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego,
karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej,
kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek
zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna,
papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów
kokosowych, persymonów, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z
papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne,
pietruszka.
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu,
esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi
kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta
pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny,
goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika
pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: zielona herbata.
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów
gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: >Przyprawy są zasadniczo albo
obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać: ketchupu.
Dieta dla grupy krwi AB (mieszaniec)
Antygeny wytwarzane przez
grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, czasami B, a niekiedy
są fuzją ich obu. Ta różnorodność jakości może być pozytywna lub negatywna,
zależnie od okoliczności. Dlatego powinieneś bardzo dokładnie zapoznać się nie
tylko z zalecaną dietą dla osób z grupą krwi AB, ale również dla A i B, by
lepiej zrozumieć własną.
Większość żywności, która jest
niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół zła także dla grupy AB,
chociaż występuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i
bardziej aktywni niż z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb
życia dodatkowa siła witalna może być spowodowana tym, że ich pamięć genetyczna
wciąż zawiera pozostałości zamieszkujących stepy przodków grupy krwi B.
Grupa krwi AB – delikatny potomek
rzadko występującego połączenia tolerancyjnej grupy krwi A z barbarzyńską
wcześniej, ale bardziej zrównoważoną grupą B.
Czynniki utraty
wagi
Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla
mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarza to osobliwe problemy. Przykładowo
masz charakterystyczny dla ludzi z grupą krwi A niski poziom kwasu żołądkowego,
ale też typowe dla grupy B przystosowanie do jedzenia mięsa. Chociaż więc
jesteś genetycznie zaprogramowany do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego
jego metabolizmu masz niedostateczny poziom kwasu żołądkowego, dlatego też
zjedzone mięso magazynowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Jeśli chcesz
więc stracić na wadze, powinieneś ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie
jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu.
Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B. Ale gdy zamierzasz schudnąć, powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.
Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B. Ale gdy zamierzasz schudnąć, powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.
Żywność, która
sprzyja wzrostowi wagi:
Czerwone mięso – słabo trawione, magazynowane w
organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;
Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii;
Fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową;
Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.
Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii;
Fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową;
Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.
Żywność, która
sprzyja spadkowi wagi:
Tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie;
Produkty mleczne – regulują produkcję insuliny;
Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie;
Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie;
Wodorosty (klep) – regulują produkcję insuliny.
Produkty mleczne – regulują produkcję insuliny;
Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie;
Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie;
Wodorosty (klep) – regulują produkcję insuliny.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy
spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki,
kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny,
wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony
snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy,
pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Unikać: barakudy, bieługi, flądry, halibuta,
homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy,
raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza,
żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna
śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser
ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera
amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy,
oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy
włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła
słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.
Fasole i inne
rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona,
fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo,
fava, lima, nerkowatej, groszku „czarne oczko”.
Zboża
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa,
owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej,
płatków kukurydzianych.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński,
chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb
żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo
z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: bułek kukurydzianych.
Ziarna i
makarony
Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków
pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki
żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikać: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy
gryczanej.
Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca,
jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski,
okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak,
pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Unikać: awokado, fasoli limejskiej, grzybów
shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego,
kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek
czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.
Owoce
Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi
świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia,
winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, guawy,
karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z
marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikać: soku pomarańczowego.
Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: allspice, anyżku, esencji migdałowej,
kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego,
pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi
kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej
róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny,
dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego,
znamiona kukurydzy.
Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa
regularna (z kofeiną).
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej,
czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: z powodu podatności grupy AB na raka
żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Unikać: ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z
koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.
Jako posiadaczka grupy krwi 0 mam jedną malutką uwagę :) Mam co prawda , a raczej miałam niski, bardzo niski poziom hormonów tarczycy - ale to jest dolegliwość zwana nadczynnością i podczas tej choroby się chudnie. Bo to jest akurat troszkę odwrotnie, z tymi hormonami i ja już podważyłabym wiarygodność autora diety. :)
OdpowiedzUsuńMuszę Cię zmartwić- cała ta teoria jest do niczego u osób z chorobą autoimmunologiczną. A jest tych chorób całe mnóstwo i często dotykają ludzi "stadami", jakby jednej było mało.
UsuńI jeszcze dodatkowo - choruję od wielu lat na Hashimoto- jest to właśnie choroba autoimmunologiczna- moje własne przeciwciała niszczą mi tarczycę, powodując permanentny stan zapalny tarczycy w wyniku którego tarczyca mi zanika. I dla tych osób nie jest wskazana dieta zgodna z grupą krwi (zresztą rzadko komu ona się sprawdza) ale specjalnie opracowana dieta,nie mająca nic wspólnego z grupą krwi.
Tak prawdę mówiąc jest tam tak wiele ograniczeń, że głowa boli;)
Ale żyć się daje, czego jestem dowodem.
Miłego;)
No cóż... znam to,kiedyś czytałam, ale kompletnie się dla mnie nie zgadza - według tych zaleceń niestety bym chyba prędko zeszła... ale co komu pasuje :)
OdpowiedzUsuńKażda dieta ma w sobie coś ciekawego, ale myślę, że jeżeli ktoś potrzebuje wsparcia dietą to najbardziej sprawdzi się taka indywidualna, ułożona przez dietetyka na podstawie wyników badań i dostosowana do potrzeb danej osoby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czytałam kiedyś i mam jak Ty, większość mi pasuje i mięsa jadam mało, bardzo mało...zawsze najlepiej słuchać organizmu, jest mądrzejszy od nas:-)
OdpowiedzUsuńKurczę, właśnie zdałem sobie sprawę z faktu, że nie mam zielonego pojęcia, jaką mam grupę krwi!
OdpowiedzUsuńMyślę tak, jak Jotka. Przerobiłam w życiu tyle diet, że powinno mi to zapewnić nieśmiertelność, nie mówiąc o gibkiej sylwetce. Tą też.
OdpowiedzUsuńMam grupę A, więc powinnam jeść dużo warzyw i zdrowiutkich nasionek, ale ze względu na uchyłki nie mogę. Trzeba jeść wg wskazań lekarza.To najpewniejsze.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Ciekawie się czytało - ja jestem Łowcą;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Mam grupę O,niewiele z tego co mi wolno lubię. Większość tego co powinnam jeść jest przeze mnie odrzucane. Pewnie dlatego nigdy nie będę szczupła i zdrowa tak jak bym mogła. Bardzo fajnie, że przytoczyłaś wszystkie grupy. Bardzo ciekawy post, dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitaj Mario
OdpowiedzUsuńKiedyś interesowałam się tą dietą, ale nie stosuję jej. Wystarczy mi już moja zalecona przez lekarza.
Pozdrawiam zapachem kolorowego groszku z mojego balkonu
Słyszałam o tej diecie już dawno, i słyszałam też wiele krytyki. Ja mam grupę ) - owszem mięso lubię choć bez przesady, jednak kocham też nabiał, zwłaszcza sery i jogurt. A podobno nie powinnam. Nie mogłabym też żyć bez makaronów - to też źle. Mój organizm chce jeść to, o czym pisze, więc coś tu z tą dietą się nie zgadza, Mario. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńCzytałam na ten temat wiele lat temu, mam grupę krwi A i wtedy wydawało mi się, że dlatego wegetarianizm świetnie pasuje. Teraz widzę to inaczej, zresztą od ponad roku do mięska wróciłam i też ma to swoje plusy i minusy. Generalnie u mnie ta teoria z grupami krwi się nie sprawdza, ale myślę, że w ogóle warto się interesować co jemy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)